Torrons
Història
La nostra família ve de Xixona, el poble del torró, on es troben referències des del 1531, quan el cuiner del Rei Felip II, Don Francisco Martínez Montiño, afirma al seu llibre Conduchos de Navidad (1585) que «En todas las casas de Jijona huele a miel», perquè a totes s’hi fabricava torró. Fa 40 anys que vam decidir vendre els mateixos torrons que sempre hem menjat per Nadal, des que anàvem a visitar la família a Xixona.
El torró és un producte molt estacional, ja que dos dels seus ingredients, l’ametlla Marcona i la mel de romaní, d’espígol, de taronger i de mil flors, dels quals eren grans productors a les terres valencianes, es recullen a la tardor.
A totes les cases de Xixona es feien i es fan alguns tipus de torró, com el de massapà, els polvorons, els pastissets de Glòria, el pa de Cadis o les ametlles farcides, perquè no requereixen maquinària industrial.
Ja a l’era industrial, Xixona va voler protegir el seus productes estrella, el torró de Xixona i el d’Alacant, i, així, ambdós van quedar emparats amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
A casa, sempre hem venut el torró a pes, ja que el manipulem a mà i és quasi impossible que les barres tinguin el mateix pes.