Història

La nostra família ve de Xixona, el poble del torró, on es troben referències des del 1531, quan el cuiner del Rei Felip II, Don Francisco Martínez Montiño, afirma al seu llibre Conduchos de Navidad (1585) que «En todas las casas de Jijona huele a miel», perquè a totes s’hi fabricava torró. Fa 40 anys que vam decidir vendre els mateixos torrons que sempre hem menjat per Nadal, des que anàvem a visitar la família a Xixona.

El torró és un producte molt estacional, ja que dos dels seus ingredients, l’ametlla Marcona i la mel de romaní, d’espígol, de taronger i de mil flors, dels quals eren grans productors a les terres valencianes, es recullen a la tardor.

A totes les cases de Xixona es feien i es fan alguns tipus de torró, com el de massapà, els polvorons, els pastissets de Glòria, el pa de Cadis o les ametlles farcides, perquè no requereixen maquinària industrial.

Ja a l’era industrial, Xixona va voler protegir el seus productes estrella, el torró de Xixona i el d’Alacant, i, així, ambdós van quedar emparats amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

A casa, sempre hem venut el torró a pes, ja que el manipulem a mà i és quasi impossible que les barres tinguin el mateix pes.

Propietats nutricionals

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Alèrgens

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Polvorons

Són els polvorons clàssics d’ametlla i canyella, com es feien fa més de 100 anys.

Ametlles farcides de torró

Són oblees en forma d’ametlla farcides d’un torró molt suau i cremós fet amb ametlles torrades i sucre molt amb gust de llimona i canyella.

Figuretes de massapà

La manera de fornejar diferencia el massapà de la resta de productes i li dona una textura i un gust molt característics.

Pa de Cadis

És massapà fornejat farcit de tres capes de dolços: gema, patata de Màlaga i massapà amb fruites confitades.

Pinyons confitats

Al pinyó de Castella una mica torrat, li afegim una fina capa de sucre. Són molt agradables de menjar.

Confits

Són ametlles especialment seleccionades i torrades que porten una capa molt fina de sucre.

Ametlles garapinyades

A l’ametlla Marcona torrada, se li afegeix sucre cru i canyella i es treballa fins que queda tot junt. Són una mica toves.

Gemes i glòries

La gema és massapà farcit de dolç de rovell d’ou i cobert d’una fina capa de sucre en pols.

La glòria és massapà farcit de dolç de patata de Màlaga amb una mica de fruita confitada, una mica de dolç de gema i canyella.